Zoals jullie ondertussen waarschijnlijk al wel ergens gelezen hebben, heb ik Cystic Fibrosis. Als complicatie op de Cystic Fibrosis (CF) heb ik ook diabetes gekregen, en ben ik bekend met een levercirrose die zich langzaam ontwikkeld.

Cystic Fibrosis (CF) is een erfelijke en ongeneeslijke aandoening. Kenmerkend voor Cystic Fibrosis is het taaie slijm dat door de slijmklieren in het gehele lichaam wordt afgescheiden. De ziekte wordt daardoor ook wel taaie slijmziekte genoemd. Luchtweginfecties en stoornissen in de spijsvertering behoren tot de grootste problemen die deze ziekte met zich mee brengt. Cystic Fibrosis is blijvend.

Ongeveer 1200 mensen in Nederland lijden aan deze ziekte. Dit lijkt weinig, maar Cystic Fibrosis is de meest voorkomende erfelijke aandoening onder het blanke ras. De ziekte in Nederland is nog steeds vrij onbekend. Door intensieve (medische) zorg is de kwaliteit van Cystic Fibrosis patiënten sterk verbeterd. De gemiddelde levensverwachting is nu tussen de 30 en de 40 jaar.

Het verloop van Cystic Fibrosis is zeer grillig en voor bijna iedereen anders. Ook de ernst van de klachten en de daarmee samenhangende levensverwachting kan per patiënt belangrijk verschillen. Vooral de longen zorgen bij de meeste patiënten voor ernstige problemen.

Als je meer wilt weten over Cystic Fibrosis, wil ik je graag doorverwijzen naar de site van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Daar kan je alles vinden, over CF.

Klik HIER!! om naar de site van de NCFS te gaan! 

 

Free counter and web stats